x
down

FEATURE LIGHTING FOR RETAIL AREAS

GRAND CENTRAL, BIRMINGHAM

Hoare Lea, 2015

Situated above the redeveloped New Street Station and encased in the stunning architectural building and stainless steel façade, the long awaited top class shopping destination opened its doors to the public on the 24th September 2015.

Not only does Birmingham have a top class train station, the Grand Central offers a trendy shopping centre with plenty of quality restaurants and eateries alongside the multi storey car park, attracting many visitors from all over the UK and abroad. With John Lewis as the main tenant to the shopping centre occupying its 250,000 ft2 boutique style department store, the Grand Central Station boasts high quality retail tenants and a top quality fitout finish.

Grand Central is more than just a place for a retail therapy. The stunning roof lets the daylight in and floods the shopping centre and the concourse below. 299 Lighting worked alongside the award winning consulting engineers at Hoare Lea from the very early stages of the design process. The main architect on the project was the design-led architectural practice Haskoll.

 

Our team assisted with the product selection of feature lighting for retail areas and the large feature lighting for the concourse.

The modern and airy feel of the Grand Central was enhanced by plaster in feature lighting scattered in random clusters seamlessly disappearing into the ceiling of the visually attractive building. The Meno Soft 1200 from XAL was specified thanks to its unique design, contemporary opal diffusers and high quality light distribution.

For the main concourse area, the large architectural feature lighting with a ring shape was specified. The suspended 950mm Ringo Star in matte black and opal diffuser creates a perfect contrast with the white contemporary architecture of the Grand Central.

The feature lighting was supplied in time allowing a timely installation for the grand opening. This has been our largest and most prestigious retail project to date and on our recent visit to Grand Central, we were very pleased with the finished results.